Two Way Radio – Push to Talk

Two Way Radio – Push to Talk

Αν και απο το 2011 που δημιουργήσαμε το CABS.GR έχουμε αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούσαν τα ράδιο ταξί τις προηγούμενες δεκαετίες, οι ανάγκες για φωνητική επικοινωνία παραμένουν.

Φωνητική επικοινωνία για ράδιο ταξί

Για πολλά χρόνια, η επικοινωνία, με ασύρμάτους CB παλαιότερα και VHF/UHF/DMR στη συνέχεια, ήταν προνόμιο των μεγάλων ράδιο ταξί. Η νομοθεσία απο τη μία που απαιτεί έκδοση ειδικής άδειας απο την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, το ύψηλο κόστος αγοράς και συντήρησης του εξοπλισμού απο την άλλη, αποτελούσαν σημαντικό πρόβλημα για μικρότερες ομάδες και συλλόγους ταξί ή εταιρίες που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν την σχετική άδεια χρήσης για υπηρεσίες DMR ή δεν μπορούσαν να στηρίξουν το οικονομικό κόστος για την αγορά του εξοπλισμού.

Πλέον, με το πέρασμα του χρόνου, η τεχνολογία μας επιτρέπει την απόκτηση και τη χρήση των συγκεκριμένων υπηρεσιών επικοινωνίας, με απλά και σύγχρονα μέσα, χωρίς την ανάγκη αδειοδότησης και με εξαιρετικά χαμηλό κόστος εξοπλισμού.

Two Way Radio – Push to Talk (PTT)

Αν και απο το 2011 που δημιουργήσαμε το CABS.GR έχουμε αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούσαν τα ράδιο ταξί τις προηγούμενες δεκαετίες, οι ανάγκες για φωνητική επικοινωνία παραμένουν.

Οι αναθέσεις περνάνε αυτόματα στις οθόνες των tablet που υπάρχουν μέσα στα οχήματα ταξί ή τα τουριστικά λεωφορεία, αλλά υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που ο οδηγός θέλει διευκρινήσεις σχετικά με το δρομολόγιο και πρέπει να επικοινωνήσει με το κέντρο διαχείρισης ή υπάρχει αδυναμία εξυπηρέτησης και το αίτημα πρέπει, κατόπιν συνεννόησης, να προωθηθεί σε άλλο όχημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η επικοινωνία 2 ή περισσότερων εμπλεκομένων.

Φωνητική επικοινωνία για ράδιο ταξί
CABS.GR - Ενσωματωμένη φωνητική λειτουργία PTT

PoC (PTT over Cellular) ή RoIP (Radio over IP)

Αρκετά ράδιο ταξί κάνουν ακόμα και σήμερα χρήση τεχνολογίας VHF/DMR, η οποία παραμένει ένας απο τους καλύτερους τρόπους επικοινωνίας για μεγάλους στόλους, ενώ μικρότερες ομάδες κάνουν χρήση μεταγενέστερων υπηρεσιών, πχ TETRA (Terrestrial Trunked Radio).

Παρόλα αυτά το PoC έχει αρκετά πλεονεκτήματα σχετικά με τα παραπάνω συστήματα. Το σημαντικότερο είναι πως δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός κάλυψης. Για παράδειγμα, ένα όχημα στην Αθήνα μπορεί να επικοινωνεί με ένα όχημα στη Θεσσαλονική ή ακόμη και σε άλλη χώρα, καθώς δεν περιορίζεται στην εμβέλεια κάποιου πομποδέκτη βάσης. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η ασφάλεια των επικοινωνιών. Σε αρκετές περιπτώσεις, με βασικό εξοπλισμό, οποιοσδήποτε μπορεί να ακούσει την επικοινωνία ενός ράδιο ταξί. Η τεχνολογία PoC μεταφέρει τη φωνή με μορφή κωδικοποιημένων δεδομένων (data), με όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα ασφαλείας, πάνω απο δίκτυα 3G/4G (LTE) ή WiFi.

Πέρα από τα παραπάνω πλεονεκτήματα, σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ράδιο ταξί δεν χρειάζεται πλέον να ασχοληθεί με την υποδομή του δικτύου (πομποδέκτες, κεραίες, link, ups κλπ), καθώς οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας φροντίζουν για την καλή λειτουργία του δικτύου, την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

LTE - POC - Φωνητική επικοινωνία για ράδιο ταξί
PTT ασυρμάτοι για σύνδεση με CABS.GR

Πλεονεκτήματα εφαρμογής υπηρεσιών PTT – PoC στα Ράδιο Ταξί

Σε σχέση με τα αναλογικά συστήματα επικοινωνίας, η τεχνολογία PoC προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα.

Τις περισσότερες φορές, ο οδηγός χρειάζεται πληροφορίες ή διευκρινίσεις που δεν αφορούν τον υπόλοιπο στόλο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται “φασαρία” στο κανάλι. Με την τεχνολογία PoC μπορεί να υπάρξει απευθείας επικοινωνία του οδηγού με το κέντρο ή αντίστροφα, χωρίς να ενοχλούνται οι άλλοι οδηγοί που δεν τους αφορά το θέμα.

Σημαντικό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα ύπαρξης απεριόριστων καναλιών – ομάδων. Για παράδειγμα :

  • Tα οχήματα που βρίσκονται στο αεροδρόμιο και εξυπηρετούν εταιρικές αναθέσεις για λογαριασμό των τουριστικών πρακτορείων, μπορούν να μιλάνε σε συγκεκριμένο κανάλι με τον υπάλληλο της εταιρίας ταξί εντός του αεροδρομίου. Οι οδηγοί που δεν εκτελούν εταιρικά δρομολόγια, δεν χρειάζεται να ακούν τις συγκεκριμένες επικοινωνίες.
  • Το διοικητικό – εποπτικό συμβούλιο μπορεί να επικοινωνεί σε δικό του κανάλι και να παίρνει αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο, δουλειά που έως τώρα γίνεται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου και σε αρκετές φορές είναι αδύνατη η επικοινωνία με όλα τα μέλη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
  • Μπορεί να δημιουργηθεί κανάλι ανά γεωγραφική ζώνη, ώστε να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων εντός της ίδιας γεωγραφικής περιοχής μόνο.
  • Υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης ακρόασης σε όσα κανάλια επιθυμεί ο χρήστης.

Πέρα από τα κανάλια, οι συγκεκριμένες συσκευές δίνουν τη δυνατότητα αποστολής του στίγματος GPS on-demand ή σε πραγματικό χρόνο, παρέχουν τη δυνατότητα στην εταιρία ταξί να εντάξει εύκολα νέο μέλος στο δίκτυο της και με την ίδια ευκολία μπορεί να το αφαιρέσει, κλειδώσει ή περιορίσει στα κανάλια που μπορεί να συμμετέχει, καθώς δεν απαιτείται άδεια απο κάποιον κρατικό φορέα.

Φωνητική επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο για ράδιοταξί
Φωνητική επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο για ράδιοταξί

Συσκευές PoC PTT

Στην αγορά σήμερα υπάρχουν αρκετές αξιόλογες και αξιόπιστες επιλογές σχετικά με τον εξοπλισμό. Τα βασικά κριτήρια και χαρακτηριστικά για την επιλογή μίας τέτοιας συσκευής, έχουν να κάνουν κυρίως με τον τρόπο χρήσης της.

Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να γίνει χρήση σταθερής συσκευής για το όχημα ή το γραφείο και φορητές συσκευές για τα οχήματα ή τους υπαλλήλους που βρίσκονται εν κινήσει (πχ αεροδρόμιο, λιμάνι, σταθμούς αναμονής, κλπ).

Αρκετά ράδιο ταξί, κυρίως τουριστικών περιοχών, επιλέγουν να κάνουν χρήση φορητών συσκευών στα οχήματα, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να αφήσουν σταθμευμένο το όχημα στο parking, σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να έχουν τη συσκευή μαζί τους, εκτός οχήματος οπου βρίσκονται.

Ένα άλλο κριτήριο για την επιλογή συσκευής είναι η οθόνη. Αν οι ανάγκες περιορίζονται μόνο στη φωνητική επικοινωνία, μπορεί να γίνει χρήση συσκευής χωρίς οθόνη. Αυτό παρέχει μεγαλύτερη αντοχή σε βαριά χρήση, αλλά και μειώνει σημαντικά το κόστος αγοράς της.

Τέλος, σημαντικός παράγοντας ο οποίος διαμορφώνει σημαντικά και αυτός το κόστος αγοράς της συσκευής, είναι ο τύπος του δικτύου που λειτουργεί η συσκευή. Στην αγορά υπάρχουν σήμερα συσκευές WiFI, 3G/WiFi και 3G/4G(LTE)/WiFi.

Αξίζει να αναφερθεί πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι συσκευές είναι συμβατές μεταξύ τους, άσχετα από τη μάρκα ή τον τύπο της συσκευής. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να παρέχουμε συνδυαστικά λύσεις, ανάλογα την ανάγκη.

Για παράδειγμα τα κέντρα των ράδιο ταξί να έχουν συσκευές βάσης ή ακόμα και Software με καλώδιο δικτύου ή WiFI, οι υπάλληλοι στα αεροδρόμια να κάνουν χρήση φορητών συσκευών χωρίς οθόνη με WiFi, οι οδηγοί σταθερές συσκευές για οχήματα ή φορητές με οθόνη πάνω απο κινητή τηλεφωνία.

Φορητή συσκευή PoC/LTE
Φορητή συσκευή PoC/LTE

Οι πλατφόρμες μας και οι συσκευές PoC

Τα τελευταία χρόνια, ως εταρεία, έχουμε κάνει σημαντικές επενδύσεις και έχουμε δημιουργήσει αρκετές υπηρεσίες σχετικά με τις υπηρεσίες φωνής. Έτσι όλοι οι οδηγοί ταξί και τουριστικών λεωφορείων, έχουν τη δυνατότητα της φωνητικής επικοινωνίας μέσα από τις εφαρμογές μας.

Οι εφαρμογές μας παρέχουν τη δυνατότητα για χρήση λειτουργιών ομαδικής επικοινωνίας φωνής πάνω απο τους δικούς μας Voice Servers ή μπορεί να παραμετροποιηθεί έτσι ώστε να κάνει χρήση της εφαρμογής Zello, που είναι πλέον ενσωματωμένη στην εφαρμογή των οδηγών και έτσι ο χρήστης δεν χρειάζεται να μεταβαίνει απο τη μία εφαρμογή στην άλλη.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα διαθέσουμε ειδικές εκδόσεις των εφαρμογών μας για ταξί και τουριστικά λεωφορεία, με τη δυνατότητα να μπορούν να δουλέψουν αυτόνομα σε συσκευές PoC, καταργώντας σε αρκετές περιπτώσεις τη χρήση tablet ή να μπορεί να δουλέψει συνδιαστικά με το τάμπλετ το οποίο βρίσκεται εντός του οχήματος. Για παράδειγμα ο οδηγός θα έχει τη δυνατότητα να λάβει το αίτημα στον φορητό το ασύρματο, να κάνει αποδοχή του αιτήματος απο εκεί και στη συνέχεια να μεταβεί στο όχημα για να παραλάβει τον επιβάτη.

PoC Radio με μεγάλη οθόνη αφής
PoC Radio με μεγάλη οθόνη αφής

Βασικές Λειτουργίες

Ομαδική επικοινωνία μεταξύ των οδηγών, χωρίς άδεια συχνότητας

Icon
Χαμηλό λειτουργικό κόστος
Icon
Χαμηλό κόστος εξοπλισμού
Icon
Απεριόριστη εμβέλεια επικοινωνίας
Icon
Επικοινωνία χωρίς θόρυβο
Image

Έγραψαν για εμάς!

Ευχαριστούμε όλους αυτούς που με τον τρόπο τους μας στηρίζουν καθημερινά και μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι!

Μετακινούμε τον τουρισμό!

Καταφέραμε να αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύει o κλάδος των οδηγών ταξί στις τουριστικές περιοχές εδώ και δεκαετίες!

Επικοινωνήστε μαζί μας!
CABS.GR Εφαρμογή Οδηγού Ταξί